Det är gott med en kall efter en fisketur

torsdag 23 maj 2013

Laxstopp hotar trollingen


Simrishamn.
 Stoppet för fiske efter vildlax kan vara slutet för trollingens guldålder i Simrishamn. Hav (Havs- och vattenmyndigheten) har beslutat om nya regler för att skydda vildlax. Beslutet har fått hård kritik och Sportfiskeorganisationer talar om ett dråpslag mot Simrishamn.
– Det kommer att drabba hotell och de som satsar på fisketurism, säger hamnfogden Jan Ljunggren som servar trollingfiskarna. För oss är det också negativt eftersom färre fiskare kommer att söka sig tillSimrishamn.
Havs beslut innebär att ingen vildlax får trollas upp efter den 1 augusti. Däremot får odlad lax med fettfenan avklippt tas upp.
– De flesta laxar som landas är vildlax, förklarar Jan Ljunggren. Den odlade laxen är i klar minoritet ute i havet.
Orättvist hårt
Han tycker att trollingfisket drabbas orättvist hårt och menar att det hade gått att lösa med regleringar.
– Man hade kunnat begränsa antalet laxar per båt eller fiskare. Det hade varit en lösning som gynnat laxen, sportfisket och turismen. Redan i dag har vi frivilliga kvoter som de flesta följer.
Enligt Jan Ljunggren innebär beslutet att de flesta utländska fiskare kommer att vända Simrishamn ryggen. Främst är det danskar och tyskar, men även finnar och norrmän. De utländska fiskarna är i majoritet av de som besöker Simrishamn.
Det framgår med önskvärd tydlighet när YA besöker småbåtshamnen. Femton båtar är ute på havet och på gästparkeringen dominerar dansk- och tysk-registrerade bilar.
– De kommer att fiska från Mön eller Bornholm, tror Jan Ljunggren. Och tyskarna har ju långt hit. De kommer inte till Simrishamn om de inte får ta upp någon fisk. Trycket på laxen kommer inte att bli mindre. Man flyttar bara på sig.
Samtidigt finns det tecken på att antalet laxar i havet håller på att öka. Och att det finns mycket lax i havet just nu.
Södra Östersjön är uppväxtområde för lax från älvar och länder runt hela Östersjön, här blandas vilda och odlade laxar.
En förklaring är att yrkesfisket efter lax till havs har stoppats. Krokfisket fasades ut förra året. Och laxkvoterna i Östersjön har minskat.
Finns mycket lax
– Jag har hållit på med fisketurism och fiskecharter i 20 år och aldrig varit med om att det funnits så mycket lax som nu, säger fiskeentreprenören Johan Abelsson.
Han är övertygad om att trollingen kommer att flytta över till Bornholm och tänker överklaga beslutet om det går. Och betonar att det är bra att Hav vill skydda vildlaxen.
– Men man slår mot en grupp som tar upp marginellt med lax men som har stor ekonomisk betydelse. Simrishamns är ju till exempel en metropol för trollingen med besökare från hela Europa.
Johan Abelsson menar att fällfångst av lax utanför norrländska älvar är ett större hot mot laxen.
Hans förslag som delas av många andra fiskare och Sportfiskarna är en lax per fiskare och dag.
Utredaren Martin Rydgren på havsmyndigheten menar att det är det samlade trycket på vildlax som måste minska.
– Det finns flera vattendrag med svaga laxbestånd där det vandrar upp få laxar. De måste skyddas. Det är bland annat därför det blir stopp för trollad vildlax och då ökar skyddet.
Hur framtiden nu kommer att bli för trollingen i Simrishamn är osäkert.
Sven Johansson som är vd vid Simrishamns varv som driver trollingen och gästhamnen menar att laxstoppet är negativt för trollingen.
– Vi får se vad som händer, säger han. Mycket av initiativet ligger hos kommunen som håller på att fundera hur man vill ha småbåtshamnen i fram- tiden.
Han tror att det kan bli gemensamma regler för laxfisket i Östersjön genom EU-beslut i framtiden.
Större eller mindre text 
Share on email
 
Share on print

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar